10-11-07

11 november

Voor velen staat deze dag symbool voor een extra dag verlof waarbij een alsmaar kleiner wordende stoet door de straten trekt.  Op 11 november 1918 eindigde de "Groote Oorlog" zoals hij tijdens het interbellum bekend stond. Nu staat deze wereldbrand bekend als de "Eerste Wereldoorlog". De oorlog waar aanvankelijk België geen deel van het strijdtoneel zou uitmaken werd uiteindelijk beslecht in de Belgische en Franse loopgraven. Hierbij lieten duizenden jonge jongens het leven waaronder ook tal van Bomenaars. Enkele jaren geleden startte ik met een onderzoek naar de Boomse gesneuvelden wat uiteindelijk in een boek resulteerde. Details hierover verneem je hier  

Hieronder een foto van het erepark der Boomse gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen. De herdenking start om 10.45 op de Grote Markt om vandaar richting Heldenplaats te vertrekken.   

erepark

Neem hier zeker ook eens een kijkje:

Forum Eerste Wereldoorlog 

In Flanders Fields museum

01-11-07

Vluchten naar Frankrijk 1940

Onder "Boomse sprokkels" kan je het boeiende verhaal lezen van de familie Cuypers die in het begin van WOII met hun kroostrijk gezin richting Frankrijk vluchtten. Tijdens de vlucht hield moeder Frieda Van den Bril nauwgezet een dagboek bij. Het uniek verhaal kan je hier vinden.

vlucht4

Het gezin Cuypers