24-11-07

Geschiedenis van de Blauwstraat te Boom

De Blauwstraat is een winkelstraat gelegen tussen het kruispunt Antwerpsestraat, Leopoldstraat, Hoogstraat en de Varkensmarkt. In het meetboek van 1721 vinden we reeds een verwijzing "van anderhalf bunder bosch gelegen bij den blauwen". Vandaag wordt in de volksmond ook nog steeds "den blave" gebruikt als men het over de Blauwstraat heeft. In 1765 werd de Blauwstraat voorzien van kasseien. Om de kosten hiervan te recupereren plaatste men een bareel waar een tol diende betaald te worden. Tijdens de Franse Revolutie(ca.1800) stond de Blauwstraat bekend als "La route de Malines"(steenweg naar Mechelen). In het verleden is de Blauwstraat steeds een handelscentrum geweest. In het bevolkingsregister van 1866-1890 vinden we dan ook heel wat handelaars terug. In de komende weken zal ik hier de bewoners van de Blauwstraat uit die periode publiceren per huisnummer. Voor de genealogen onder ons een niet te onderschatten bron waarvan het niet enkel interessant is te weten wie er in de Blauwstraat in die periode woonden maar tevens een accuraat beeld wordt gevormd van de de migratie van de toenmalige bewoners. In de volgende posting zal je alle bewoners vinden die in de periode 1866-1890 het huis in de Blauwstraat nr.9 bewoonden. De huizen met de nrs. 1 tot en met 8 worden niet vermeld, de reden hiervan is niet bekend.

poppcentrum

 De "Blouwstraat", tussen de twee merkpunten, anno 1858(Chr.Popp).

     

08-11-07

Erfgoeddag 22 april 2007

 Rijkelijk laat en vrij amateuristisch, maar je krijgt toch een impressie van de reeds lang afgelopen erfgoeddag door onze vereniging georganiseerd. Een volgend filmpje zal hopelijk beter zijn, ik leer stilaan bij.....

00:20 Gepost door Marc in Heemkunde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: erfgoeddag, boom, ten boome, film |  Facebook |

06-11-07

Het wondermiddel van de negentiende eeuw

Enige maanden geleden schreef ik onderstaand artikel voor een regionale krant. Ik wil het jullie niet onthouden.Smile 

Het wondermiddel van de negentiende eeuw

wondermiddel1

Financiële tekorten in de zorgsector, overvolle ziekenhuizen, overwerkte huisartsen. De hedendaagse kranten staan vol van die berichten. Vroeger hoorde men niets van dit alles. Werden de mensen vroeger dan niet ziek? Met deze prangende vraag trok ik naar de stadsbibliotheek van Antwerpen, overtuigd dat ik daar het geheim zou ontsluieren. De vreugdekreet die ik slaakte moet bij de andere vorsers in de stadsbibliotheek niet in dank zijn afgenomen. Geen dikke wetenschappelijke turf van een boek maar een advertentie in een Boomse regionale krant van  1867, "De Aankondiger van Boom en der omliggende steden en dorpen",onthulde het mysterie.

"Hartklopping wordt dikwyls niet alleen gevoeld maar ook gehoord;zy verhindert den slaap en veroorzaakt de ergste vrees voor dreigende verstikking. Deze pillen worden bijzonder aanbevolen om die aandoening te verdrijven, omdat zij de zenuwachtigen en zwakken versterken, die veel vatbaarder zijn  voor deze ziekte dan andere personen. Holloway's pillen verbeteren zoo zeer de spijsvertering, vermeerderen zoo zeer de werking der lever en geven zooveel werkzaamheid aan de ingewanden, dat duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid verdwijnen zoodra de hartklopping vermindert, en de lijder ondervindt dadelijk de onbeschrijflijkste verlichting van benauwdheid. Holloway's pillen vormen de best genezende purgeermiddelen in alle gevallen van herstelling van koortsen, ontstekingen, zenuwpijnen en alle langdurige ziekten, die het bloed en de hersenen hebben verarmd."

Het volledige gamma van ziekten waar het wondermiddel een oplossing voor bood was zowaar nog indrukwekkender en omvatte nagenoeg alle ziekten die in 1867 konden opgelopen worden: "De pillen van Holloway zijn de best bekende geneesmiddelen voor de volgende ziekten":

Aamborstigheid
Gal(galziekten)
Zinkingen
Buikpijn
Tering
Stuipen
Verzwakking
Bloedgang
Koningszeer of kliergezwellen
Vallende ziekten
Roos
Zwakte van allen aard
Ziekten der vrouwen eigen
Koortsen
Leverziekten
Keelpijn en keelaandoeningen

Jicht
Aambeijen
Waterzucht
Slechte spijsvertering
Ontstekingen
Ziekten der ingewanden
Ongeregelde maandstonden
Geelzucht
Lendensmert(Lumbago)
Schele hoofdpijn
Verstopping
Benauwdheid op de borst
Hartkloppingen
Huidziekten
Longtering
Steen of graveel

Puisten
Waterverstopping
Vliegende jicht
Verkoudheid
Siphilis
Kramp
Bijkomende ziekte aandoeningen
Vlekken en uitwassen
Hoofdpijn
Tic douloureux
Hoest
Etterzweren
Etterbuilen
Venerische ziekten
Pijn in den buik
Wormen

Alvorens nu in allerijl naar de apotheker te snellen is het misschien goed te weten dat er in 1878 de eerste waarschuwingen verschenen over de wonderpillen. In een boekje over kwakzalverij uit dat jaar staat: "Zijn pillen en zalf zijn bijna even verspreid als de jenever, en doen misschien maar weinig minder kwaad". Het wondermiddel is  vandaag dus niet meer verkrijgbaar. De pillen hadden de goede man zeker geen windeieren gelegd. Wat in zijn  voordeel pleit is dat hij een aanzienlijk deel van zijn winst heeft besteed ten dienste van de gemeenschap. Hij stichtte o.a. "The Royal University of London", die vandaag nog steeds bestaat en "The Holloway sanatorium", voor zwakzinnigen. Het gebouw bestaat nog steeds maar wordt enkel nog gebruikt als opnamelocatie voor films.

wondermiddel2
 
 Thomas Holloway °1800 + 1883

 

 

                                                                         
     Bronnenstadsbibliotheek Antwerpen en Vassar encyclopedia

21:09 Gepost door Marc in Heemkunde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holloway, geneeskunde, kwakzalver, boom |  Facebook |

04-11-07

Enkele aanpassingen aan het blog van "Ten Boome"

Links zijn diverse foto's toegevoegd die je bij het aanklikken kan vergroten. Rechts zal je de meest actuele berichten kunnen lezen over de gemeente Boom die op de website verschijnen van "De Gazet van Antwerpen". Tevens zie je de meest recente berichten van het genealogisch forum van "Geneanet" en het "Archiefforum". Rechts zie je nu ook hoeveel personen er momenteel op deze blog vertoeven en je kan een minichat beginnen met een andere bezoeker. Als je de tijd moest hebben mag je steeds dit blog"evalueren" door jouw stem uit te brengen bij "evalueer mijn blog". Het blog kan nu ook doorzocht worden via het zoekvenster links.

16:07 Gepost door Marc in Heemkunde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ten boome, boom |  Facebook |

01-11-07

Het nieuwe jaarboek+ in memoriam Alex Vinck

Het is weer zo ver! Binnenkort valt het nieuwe jaarboek in de bus van onze leden. Het thema dit jaar lag voor de hand en is geheel gewijd aan mijn goede en betreurde vriend Alex Vinck die in februari van dit jaar overleed op 80-jarige leeftijd. Zegt de naam Alex Vinck jou niet meteen iets neem dan even een kijkje op onze website. Klik daar "In memoriam Alex vinck" aan. In het jaarboek is Alex zijn eerste boek "Zo Was Boom" integraal gepubliceerd. Het boekje "Zo Was Boom" werd in 1972 uitgegeven en kende zulk een succes dat het al snel uitgeput was. Een tweede druk is er nooit verschenen, tot nu! Een passender eerbetoon kon er voor Alex niet zijn!

Indien jij ook interesse hebt voor dit boek, laat het mij weten met een mailtje of plaats hier een reactie.

   

 

08:55 Gepost door Marc in Heemkunde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jaarboek, ten boome, alex vinck, boom |  Facebook |