15-11-07

Burgemeester Jozef Tuyaerts 1848-1876

De tweede burgemeester van Boom was Jozef(Joannes Servatius)Tuyaerts. Hij werd te Boom geboren op 1 juni 1811 en was de zoon van steenbakker Egidius en Maria Theresia De proft. Hij had drie broers en 1 zuster. Hij verbleef voor onbekende tijd te Ruisbroek. Op 1 augustus 1841 kwam hij terug te Boom aan. Op 21 augustus 1841 huwde hij te Boom Maria Henriëtta Constantia Best. Zij was de dochter van de belastingontvanger en gemeentesecretaris Joannes Baptist Benedictus en Isabella Maria Ceulemans. De vader van Maria Henriëtta overleed 6 maanden voor haar huwelijk te Boom op 3 februari 1841. De broer van Maria Henriëtta(Emilius Adolphus Franciscus) woonde te Elsene waar hij ook advokaat was . Het echtpaar Tuyaerts-Best vestigde zich te Boom in de Hoogstraat nr.6 waar Jozef Tuyaerts net als zijn schoonbroer het beroep van advokaat uitoefende. Uit hun huwelijk ontsproten tussen 1842 en 1852 vier dochters.  

Joannes Servatius Tuyaerts werd in 1848 op vrij tumultueuze wijze de eerste liberale burgemeester(zie dit blog het artikel van de eerste burgemeester Franciscus Verelst ). De liberalen zetten hun triomftocht verder en behaalden in 1855 de absolute meerderheid in de gemeenteraad en behielden die tot 1876. Tijdens het beleid van burgemeester Tuyaerts kreeg onze gemeente ook een nieuwe kerk die op 7 juli 1850 werd geopend en vandaag nog steeds in volle glorie te bewonderen is. In 1876 gaf burgemeester Tuyaerts zijn ontslag en werd opgevolgd door partijgenoot Louis verbeeck. Op 23 januari 1890 overleed Jozef Tuyaerts te Boom. Zijn echtgenote was reeds op 30 april 1881 overleden. De "Tuyaertsstraat"  kent elke Bomenaar maar dat hij onze tweede burgemeester was is allicht minder bekend.

burgemeester Tuyaerts

Jozef (Joannes Servatius) Tuyaerts


Bronnen:

Van de oudheid tot het jaar 2000,  A.Vinck

Hoe Boom groeide, Ben.Lamot

Genealogische databank Ten Boome

Bevolkingsregister Boom 

 

Commentaren

Burgemeester Tuyaerts Ik heb deze biografie over Jozef Tuyaerts, grootvader van de grootvader (Michel Gevers) van mijn vrouw met veel interesse gelezen. Zou het mogelijk zijn een digitale copië van zijn portret te kunnen krijgen? Dank U bij voorbaat en nog eens proficiaat voor uw schitterende werk!
Pierre M. (Frankrijk)

Gepost door: Pierre MARLIER | 28-11-07

Burgemeester Tuyaerts Komt er aan Pierre!

Gepost door: Marc | 28-11-07

De commentaren zijn gesloten.